Απόσπασμα συνέντευξης του Παναγιώτη Μπελντέκου στην εφημερίδα "Απογευματινή"

"Πιστεύω ότι πρέπει να οργανώνεται ατομική έκθεση όταν έχει ωριμάσει μια νέα εικαστική συνθήκη", λέει ο Παναγιώτης Μπελντέκος. "Θεωρώ ότι η ζωγραφική είναι κάτι ζωντανό και αυτοδύναμο, στην οποία ο καλλιτέχνης μετέχει, αναμένοντας όλα τα ενδεχόμενα και τις πιθανές ανατροπές. Το πέρασμα σε νέες οπτικές και εικαστικές αντιλήψεις, η ανατροπή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων είναι πάντα ευπρόσδεκτη".

 

Καλλιτέχνης με άποψη, ο Παναγιώτης Μπελντέκος παρακολουθεί τα εικαστικά δρώμενα στον παγκόσμιο χάρτη της τέχνης, τις δημοπρασίες των μεγάλων οίκων του εξωτερικού, τα περίφημα Greek Sales, όπου συμμετείχαν και δικά του έργα και επισημαίνει: "Η πραγματική αξία στην Τέχνη, έστω και με καθυστέρηση, θα αναδειχτεί πάντα. Η Τέχνη δεν έχει λόγο να φοβάται. Μπορεί κάποιες φορές να υπερτιμάται ή να υποτιμάται η αξία της Τέχνης, όμως αυτό είναι πρόσκαιρο και θα διορθωθεί ιστορικά από μόνο του. Δεν πιστεύω στην επικαιρική κεφαλαιοποίηση της ζωγραφικής. Η Τέχνη ως ανάπτυγμα έχει τους δικούς της χρόνους... Ακόμα και μόνο για το κέρδος να μπεις στο παιχνίδι της Τέχνης, θα πρέπει να έχεις ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου".

Πόσο εκπαιδευμένο είναι το ελληνικό κοινό ως προς την Τέχνη σήμερα σε σχέση με παλαιότερα;

"Σήμερα το κοινό είναι νομίζω πιο ενημερωμένο και πιο διευρυμένο απ' ότι παλιότερα. Στην προσπάθειά του όμως να διευρυνθεί ποσοστικά, πιθανά έχασε κάποιες ποιότητες που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες..."

 

επιμέλεια Σταύρος Ξηντάρας